zpět

Cafe Záhorský - Prague, Czech Republic

Kaváren s nezaměnitelným genius loci najdete v Praze v posledních letech stále více. Od druhé poloviny loňského roku se k nim přidalo i Café Záhorský, které je situováno na rohu ulic Dejvická a Eliášova. Rodinný podnik s celkovou kapacitou 78 míst sází na domácí kuchyni, pečivo, italskou kávu či kvalitní vína. A také na prostory. Ty vytvořila architektka Magdalena Rochová ze studia JRA - Jaroušek Rochová architekti a získala za ně hlavní cenu v české soutěži Interiér roku 2015.

V přízemí původně secesního domu se nejdříve nacházelo pohostinství. Po puristické úpravě v roce 1929 se zde přesunula prodejna obuvi se zajímavými výkladci. Z původního interiéru se bohužel nic nedochovalo a před rekonstrukcí byl ve velmi zdevastovaném stavu. „V lokalitě, kde se prostor nachází, jsem se narodil a současně zde i s mou rodinou žiji. Znal jsem jej a bylo mi líto, jak byl, respektive nebyl, využíván,“ říká svůj motiv k založení podniku Matěj Záhorský. „Pro účely kavárny byl prostor až moc velkorysý, nicméně jeho dispozice a umístění bylo škoda nevyužít. Tak jsme do našeho plánu přivzali i provoz pekařství, což se zdálo jako ideální varianta s ohledem na rohový vstup a základní dispozici ve tvaru písmene L,“ dodává. Ve vnitřní části je pak umístěna kuchyň, kterou od zbytku prostoru oddělují žaluziové stěny.

Architektka Magdalena Rochová ze studia JRA - Jaroušek Rochová architekti do interiéru přinesla maximální funkčnost, čisté linie, kvalitní řemeslné zpracování a inspiraci architekturou. Například umístění v oblém rohu budovy se promítlo do tvaru pultu, který plynule přechází z barového na jedné straně do pultu v pekařství na straně druhé. „Zajímavostí jsou také velká okna, která lze vysunout nahoru a spojit tak prostor kavárny s exteriérem. Návštěvník může nerušeně sedět na parapetu okna, popíjet něco dobrého a zároveň být součástí ulice,“ popisuje Matěj Záhorský.

Prostory využívají paletu monochromatických bílošedých tónů, které, kromě již zmíněného dřevěného pultu, oživuje na míru navržený vzor na stropě i na koncových stěnách obou částí. Prostor dekorují taktéž nerovnoměrně rozvěšená světla a židle Punton značky TON. V prostorách kavárny i pekárny jsou společně se stolky rozmístěny podél okem a protilehlé stěny.

Produkty v realizaci