zpět

House - Bartoskova, Czech Republic

Loft F5.04

Byly zde kancelářské prostory, vyráběly se součástky pro filmové projektory, rádia, elektrické hodiny a dokonce natáčely filmy. Prostory bývalé pražské továrny ETA Regula, kterou v roce 1924 navrhl Karel Bukovský, však již slouží ke zcela jiným účelům. Omšelé prostory prošly v roce 2015 nákladnou rekonstrukcí a nyní zde naleznete celkem 68 bytů o různé užitné ploše.

Loft F5.04 je situován v rohu budovy. Developerem použitý typ oken bohužel popřel industriální vzhled prostor, a proto bylo jedním z cílů Kláry Valové ze studia SMLXL tento dominantní prvek bytu potlačit. Dalším úkolem bylo vyřešení úložných prostor, které byly ve stávající dispozici nedostatečné.

"Prostor jsme maximálně otevřeli do vstupní části. Díky tomu vynikl centrální sloup, který se na stropě mění v nosná žebra," popsala architektka Klára Valová. Jejich zajímavá struktura ovlivňuje nejen tvar bytu, ale prolíná se i do vzhledu podlahy. "Je vytvořena ze dvou materiálů, lité stěrky a dřevěných prken, které jsme používali vždy dle funkčnosti prostoru. Litou stěrku u vstupu, kuchyně, dřevo pak v pokojích a hlavní obytné části. Předěly mezi těmito materiály pak přesně kopírují linie stropních žeber," dodala Valová. 

Vzdušnost místnostem zaručuje nejen atypická výška stropu 3,3 metru, ale také převažující bílá barva. "Nabízelo se odhalit původní železobetonovou konstrukci, ale chtěli jsme bytu ponechat čistotu a motiv betonu použili pouze u několika dílčích prvků," upřesnila Valová. Jedním z nich je zeď za televizorem, dalším pak ostrůvek, který obytné části dominuje.

Prochází jím tenká deska z dalších dvou využívaných materiálů, šedě mořeného dřeva a corianu, která tvoří i jídelní stůl, doplněný bílými židlemi Merano od firmy TON. Není to však jediné sezení, které můžete u linky využít. "Ostrůvek, jako centrální bod nejen obývacího pokoje, ale i celého bytu, umocňuje atypicky řešené barové sezení formou houpaček," popsala Klára Valová. Černá lana, na kterých jsou houpačky zavěšeny, je pak možné vidět ještě u vstupu a v šatně, kde drží tyč na kabáty či oděvy, nebo slouží jako úchytky u vestavných skříní.

Do kontrastu se světlými místnostmi je postavena ložnice a koupelna, kde převažuje tmavá barva, podporující uvolnění a relaxaci. "Díky drobným úpravám dispozice se nám podařilo docílit šatny u vstupu, v ložnici a vytvořit i samostatnou technickou místnost pro pračku a sušičku," upozornila Valová. Nenápadně zakomponované prostory jsou ukryty za dřevěným obložením stěn. Barvou i dekorativním nátiskem evokují přepravní kontejnery, které jsou vzpomínkou na původní využití celého objektu.

Produkty v realizaci