wstecz

Cafe Záhorský - Prague, Czech Republic

W ostatnich latach można znaleźć w Pradze coraz więcej kawiarni z oryginalnym genius loci. W drugiej połowie ubiegłego roku dołączyła do nich Kawiarnia Záhorský, usytuowana u zbiegu ulic Dejvická i Eliášova. Ten rodzinny biznes, oferujący 78 miejsc opiera się na domowej kuchni, pieczywie, włoskiej kawie i dobrych winach. Dodatkowym atutem jest niebanalne wnętrze. Zaprojektowała je Magdalena Rochová za studia „ JRA Jaroušek Rochová architekci ” - zdobywając nagrodę główną czeskiego konkursu „ Wnętrze roku 2015”.

Na parterze secesyjnego budynku pierwotnie znajdował się bar. Po purystycznej rekonstrukcji w roku 1929 przeniesiono tu sklep z bardzo ciekawą wystawą. Z oryginalnego wystroju nie zachowały się żadne elementy, przed rekonstrukcją wnętrze było mocno zdewastowane.„ Urodziłem się w tej okolicy i mieszkam tutaj z moją rodziną. Znałem ten lokal i było mi przykro jak był używany” mówi o swojej motywacji do założenia biznesu Matěj Záhorský. “ Wnętrze było za duże na prowadzenie w nim tylko kawiarni, ale wstyd byłoby nie wykorzystać jego układu i położenia. Zdecydowaliśmy więc włączyć do naszych planów piekarnię, która idealnie pasowała do narożnego wejścia i układu w kształcie L” dodaje. Kuchnia jest wydzielona z wnętrza ścianą żaluzji.

Architekt Magdalena Rochová, ze studia JRA , wniosła do wnętrza maksymalną funkcjonalność , czyste linie i najwyższej klasy rzemiosło - wszystko zainspirowane architekturą budynku. Dla przykładu, położenie na zaokrąglonym narożniku budynku znajduje swe odbicie w kształcie lady, która płynnie przechodzi z piekarni do kawiarni po drugiej stronie. “Drugą ciekawostką są wielkie okna, które można złożyć, łącząc wnętrze kawiarni z zewnętrznym ogródkiem. Klienci mogą usiąść w spokoju na parapecie, popijając coś dobrego, pozostając jednocześnie częścią ulicy” dodaje  Matěj Záhorský.

Wnętrze jest utrzymane w monochromatycznych, biało-szarych barwach. Oprócz wspomnianej już drewnianej lady,  ożywia je wzór zaprojektowany na suficie i obu końcowych ścianach. Przestrzeń dekorują nieregularnie umieszczone punkty świetlne i krzesła Punton marki TON. Rozlokowano je wraz ze stołami w kawiarni i piekarni przy oknach i przy przeciwległych ścianach.

Produkty w realizacjach