wstecz

Copper Bar - Litomyšl, Czech Republic

Celem pracy architektów z Zavoral Architect Studio było nadanie nowego charakteru wnętrzom baru ulokowanego w centrum Litomyśla. Stosownie do jego lokalizacji w zabytkowym centrum miasta, zapewniając jednocześnie intymną atmosferę do rozmów nad szklanką czegoś dobrego do picia.

"Przygotowania do tego projektu rozpoczęły się jesienią 2015 roku, dlatego sam proces przebudowy przebiegał stosunkowo szybko. Prace rozpoczęły się na początku Nowego Roku i w ciągu trzech miesięcy - a dokładnie 4 marca, Copper Bar został otwarty", powiedział architekt Tomas Zavoral.

Wnętrza dają poczucie intymności, wywołane przez szorstkie  stiuki na ścianach i łukowe sklepienie, które spina przestrzeń, całość w ciemnych odcieniach. Wystrojem toalet zajął się dwunastoletni brat architekta. Znajdują się one w tylnej części budynku, na końcu długiego korytarza. "To moje ulubione miejsce. Nawet w swojej nowej formie, nawiązuje do pierwotnego, wąskiego, gotyckiego podziału architektonicznego," dodał architekt.

Odcienie czerni kowalskiej pojawiają się również na elementach dekoracji wnętrz. Ze względu na ograniczony budżet, do projektu zostały włączone  używane dotąd meble. „Tradycyjne, gięte krzesła firmy TON, które były w tym wnętrzu przed powstaniem nowego baru, były jeszcze w dobrym stanie, nawet po czternastu latach codziennego użytkowania. Po prostu zmieniliśmy tapicerkę, dokupiliśmy nowe i ustawiliśmy je razem dzięki zastosowaniu tych samych kolorów" powiedział Zavoral. Wnętrze baru zmieści 31 osób - natomiast przy dobrej pogodzie, pojemność może być powiększona o znajdujący się w pasażu zewnętrzny ogródek.

Bez wątpienia najsilniejszym jednak akcentem w tym wnętrzu jest miedź, której płyty zostały wykorzystane do dekoracji. "Ten półszlachetny metal dodaje wnętrzu elegancji i głębi, ładuje go energią. Atrybut miedzi posłużył również jako impuls dla nowej nazwy firmy", powiedział Zavoral na zakończenie.

Produkty w realizacjach