wstecz

House - Bartoskova, Czech Republic

Loft F5.04

Kiedyś były tu powierzchnie biurowe, produkowano tu również części do projektorów filmowych, radioodbiorników i zegarów elektrycznych, a nawet kręcono filmy. Zaprojektowane w 1924 roku przez  Karela Bukovský, pomieszczenia praskiej fabryki ETA Regula służą teraz innym celom. Omszały budynek przeszedł kosztowną rekonstrukcję  w roku 2015, teraz mieści 68 lokali mieszkalnych o różnych powierzchniach.
Loft F5.04 jest usytuowany na rogu budynku. Styl okien zastosowanych przez dewelopera zaprzeczał industrialnemu charakterowi budynku, stąd jednym z zadań Klary Valovej ze studia SMLXL było  stłumienie tego dominującego elementu mieszkania. Innym wyzwaniem było znalezienie miejsca do przechowywania, którego brakowało na planie wnętrza.

“Otworzyliśmy maksymalnie wnętrze na powierzchnię wejściową. Stąd pojawił się słup, która na stropie przechodzi w belki stropowe.” wyjaśnia architekt Klára Valová. Ich ciekawa konstrukcja wpływa nie tylko na kształt mieszkania, ale również wpływa na  projekt podłogi. "Podłoga składa się z dwóch różnych materiałów, jastrychu i desek, które zostały wybrane w zależności od funkcji przestrzeni. Jastrych  w przedpokoju i kuchni, a drewno w sypialni i pokoju dziennym. Przejścia pomiędzy tymi dwoma materiałami biegną dokładnie równolegle do linii belek sufitu "- dodała Valová.
Przestronność pokojom gwarantuje nie tylko nietypowa wysokość sufitu - 3,3 m, ale również dominujący kolor biały. “Przestrzeń dawała możliwość pokazania oryginalnej konstrukcji żelbetowej, jednak chcieliśmy nadać wnętrzu czysty charakter i użyć betonu tylko w wybranych elementach” dodaje Valová. Jednym z tych elementów jest ściana za telewizorem, a drugim wyspa dominująca w części dziennej.

Cienki pasek z dwu innych materiałów przebiega przez wnętrze: drewno barwione na szaro i Corian, z którego zbudowany jest również stół uzupełniony białymi krzesłami Merano, wyprodukowanymi przez TON. Jednak nie są to jedyne siedziska, które można używać przy blacie roboczym. „Wyspa, jako centralny punkt nie tylko salonu, ale i całego mieszkania, wzbogacona została o nietypowe krzesła barowe w formie huśtawek.", wyjaśnia Klára Valová. Czarną linę na której wiszą huśtawki, można zobaczyć również w strefie wejściowej i szafie, na niej zawieszono drążek do wieszania płaszczy lub innej odzieży i wykonano z niej uchwyty do wbudowanych szaf. 

Dla kontrastu z jasnymi pokojami zaprojektowana główną sypialnię i łazienkę, gdzie ciemne kolory dominują , pomagając w odpoczynku i relaksie. “Dzięki drobnym zmianom w pierwotnym planie, znaleźliśmy miejsce na szafy w przedpokoju i głównej sypialni, a nawet powstało osobne pomieszczenie na pralkę i suszarkę” dodaje Valová. Te niepozorne pomieszczenia ukryte są za ścianami z paneli drewnianych. Ich kolor i ozdobny deseń przywołują na myśl morskie kontenery, nawiązując do pierwotnego przeznaczenia tych pomieszczeń.

Produkty w realizacjach